Preview etappe 10: tijd voor de klimmers!

Na een welverdiende rustdag mag het peloton eindelijk gaan klimmen. De renners zoeken uitgerust de eerste grote berg op deze Tour de France. Op quattorze juillet nog wel. Er is een lange, glooiende aanloop van 145 kilometer en vervolgens volgt de eerste serieuze klim. En wat voor een. De klimmers uit het peloton hebben hier tien dagen naar uitgekeken en zullen een poging wagen in de Pyreneeën.
Tour de France 2015 10e etappe

Vijftien kilometer is deze  reus. De slotklim naar skioord La Pierre-Saint-Martin op de Col de Soudet is er één van de buitencategorie. Ik verwacht dat Team Sky onderaan de klim het tempo al moordend hoog wil gooien. Deze Col de Soudet kwam één keer eerder voor in de Tour. In 2007 werd de berg van de andere kant beklommen en was Mauricio Soler als eerste boven. De Colombiaan zou dat jaar ook de bolletjestrui winnen.

De aanloop

Vandaag staat de bolletjestrui van Daniel Teklehaimanot op het spel. De glooiende aanloop kent drie klimmetjes van de vierde categorie, maar de echte punten zijn natuurlijk op het eind te verdienen. Een groepje renners zal het vroeg in de etappe gaan proberen. Al verwacht ik dat het vuurwerk pas kort voor de tussensprint losbarst. De sprint is op 43 kilometer van de finish getrokken en voor de kandidaten van de groene trui nog een mooie gelegenheid punten te sprokkelen.

Quattorze juillet

De Franse feestdag betekent een extra motivatie voor de Fransen. Maar tot een Frans succes leidt het niet altijd. Verre van. Want hoe vaak kwam het de laatste twintig jaar voor dat er een Fransman won op quattorze juillet? Precies vijf keer. Laurent Jalabert (1995, 2001), Laurent Brochard (1997), Richard Virenque (2004) en David Moncoutie (2005) waren deze dag nóg grotere nationale helden.

De favorieten

Een Fransman in 2015 juichend over de streep op La Fête Nationale? Waarom niet. Er zijn met Romain Bardet, Jean-Christophe Peraud en Alexis Vuillermoz (AG2R), Pierre Rolland (Europcar), Thibaut Pinot (FDJ) en Warren Barguil (Giant-Alpecin) aardig wat kanshebbers. Vooral Pinot en Rolland hebben al aardig wat tijd verloren. De vraag is of dat hun benen goed genoeg zijn om de klassementsrenners achter zich te houden.

Morgen is misschien niet de zwaarste rit, maar het zal wel een indicatie worden voor de komende twee weken. Chris Froome is duidelijk de beste en Vincenzo Nibali de minste van de Grote Vier. Al moeten we sinds zondag de Grote Vijf zeggen. Nairo Quintana, Alberto Contador en Nibali hebben al iets goed te maken in het algemeen klassement, dus het kan mooi vuurwerk opleveren.

Tijdsverschillen

Froome zal met zijn Team Sky het tempo aangeven in het peloton. Met Peter Kennaugh, Nicolas Roche, Richie Porte, Wout Poels en Leopold König hebben de Britten een sterke trein in de bergen. Met het moordende tempo hopen ze zoveel mogelijk concurrenten het zwijgen op te leggen. Maar gezien de tijdsverschillen komt er gegarandeerd een aanval.

Quintana is mijn grootste favoriet. Hij staat twee minuten achter Froome en moet elke mogelijkheid aangrijpen om tijd goed te maken. De lichtvoetige Colombiaan heeft daarbij ook de steun van een sterk team. Met een vooruitgeschoven pion (Gorka Izagirre/Winner Anacona?) kan hij een mooie slag slaan.

Contador zal getergd zijn. Op de rustdag kreeg zijn ploeg Tinkoff-Saxo te horen dat Ivan Basso teelbalkanker heeft. El Pistolero moet dus zijn Italiaanse knecht missen in de bergen. Een Contador in goede doen gaat zeker aanvallen! Nibali oogt nog niet zo goed, maar dinsdag zal wat dat betreft meer duidelijkheid geven.

Gesink en Mollema

En de Nederlanders? Robert Gesink, veertiende in het klassement, heeft op de rustdag de slotklim al verkend. Hij hoopt in het spoor van de grote favorieten mee te kunnen. Ik hoop dat het herstel van de andere klimmers van LottoNL-Jumbo verder doorzet, zodat we ook die gele truien langer in beeld zien.

Bauke Mollema dan. De nummer vijftien van het klassement heeft met Julian Arredondo een potentiële winnaar van de bergtrui in zijn team. Wat kunnen ze samen uitrichten? Of mag de kleine Colombiaan voor zijn kans gaan?

Mijn voorspelling

  1. Nairo Quintana
  2. Chris Froome
  3. Julian Arredondo
  4. Romain Bardet
  5. Alberto Contador

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.