Preview etappe 11: kandidaten bolletjestrui in de aanval

Het Tourpeloton begint woensdag vanuit Pau aan de elfde etappe. Op de tweede Pyreneeëndag mogen de renners onderweg onder andere de Col d’Aspin en Col du Tourmalet trotseren. Na de afdaling van de klim van de buitencategorie volgt nog een korte beklimming naar de aankomstplaats Cauterets.

Tour de France 2015 11e etappe

Na een spectaculaire eerste bergrit lijken de kaarten geschud voor het algemeen klassement. Chris Froome hield huis en alleen Nairo Quintana en Robert Gesink konden enigszins zijn tempo volgen. De etappe over de mythische berg is desondanks een hele andere dag. Waar het dinsdag alleen de laatste vijftien kilometer klimmen was, is deze Pyreneeënrit minder te controleren. Dat biedt misschien kansen voor de mannen die al veel tijd hebben verloren.

Plan B

Duidelijk is dat teams als Movistar, Tinkoff-Saxo en Astana niet zullen wachten tot de Tourmalet opdoemt. Het liefste willen ze de trein van Team Sky oproken, zodat Froome geïsoleerd raakt. Of het zover komt…? En of ze de geletruidrager in verlegenheid kunnen brengen? De ploegleiders kiezen in elk geval voor Plan B.

Ik denk dat er al vroeg een man of twintig ontsnappen. Peter Sagan gaat zeker proberen de groene trui te heroveren en de etappe is op het lijf geschreven van Steven Kruijswijk. Daarnaast zullen enkele Fransen wat willen vieren na een teleurstellende Quatorze Juillet. En wat te denken van Ryder Hesjedal, Rui Costa en Rafal Majka (als vooruitgeschoven pion).

Tourmalet

De eerste zware klim is de Col d’Aspin. Deze beklimming van de eerste categorie is twaalf kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Na een korte en snelle afdaling mogen de renners de beroemde Col du Tourmalet over. Een reusachtige col van zeventien kilometer en een gemiddelde van 7%. Maar let op, een groot deel is veel steiler.

Col du Tourmalet

Favorieten

Het is niet ondenkbaar dat overblijvers van een vroege vlucht mogen strijden om de dagzege. Aan de andere kant hebben mannen als Alberto Contador al zóveel tijd verloren dat ze ergens tijd goed moeten maken. Een strijdbare Contador gaat altijd aanvallen. Datzelfde geldt voor het Movistar-duo Quintana/ Alejandro Valverde. Door zijn sterke eindschot is Valverde misschien wel de grootste kanshebber.

Voor Vincenzo Nibali ziet het er niet zo best uit. Hij lijkt er niet doorheen te komen. Als deze Pyreneeënrit slecht uitpakt, verwacht ik dat de Astana-renner nog vóór de Alpen uit de Tour stapt. Jakob Fuglsang en Lieuwe Westra zullen misschien nu al een vrije rol krijgen.

Ik denk dat vooral mensen met aspiraties voor de bergtrui ten aanval trekken. Pierre Rolland, Joaquim Rodriguez, Julian Arredondo, Romain Bardet, Thibaut Pinot en ook dus Kruijswijk. Voor iedereen is een goed klassement verkeken, maar hoeveel moraal zullen ze hebben na een zo teleurstellende dag?

Outsiders

Als een vlucht het houdt tot aan de finish zijn er veel kandidaten, behalve bovengenoemde wielrenners kun je ook rekening houden met de gebroeders Yates, de sterke Tony Gallopin, Thomas Voeckler, Samuel Sanchez en Eduardo Sepulveda. De renners van MTN-Qhubeka zien we vast ook van voren. Voor veel wordt het de dood of de gladiolen.

Mijn voorspelling

  1. Alejandro Valverde
  2. Joaquim Rodriguez
  3. Steven Kruijswijk
  4. Pierre Rolland
  5. Chris Froome

Terug naar de Tour van 1995

In de Tour de France van 1995 won Richard Virenque in zijn bolletjestrui de etappe naar Cauterets. Deze dag blijft ons echter bij door de val en tragische dood van Fabio Casartelli in de afdaling van de Col d’Aspet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.