Preview etappe 20: pijn lijden op weg naar Alpe d’Huez

Zaterdag 25 juli is de tweede korte en explosieve rit op rij in de Alpen. De twintigste etappe voert de renners na 110,5 kilometer naar de Alpe d’Huez. Onderweg moeten de overgebleven 160 renners ook de Col de la Croix de Fer opnieuw bedwingen. De oorspronkelijk opgenomen Galibier is niet begaanbaar vanwege instortingsgevaar. Nog één keer knallen en nog één keer pijn lijden voor Parijs.

Tour de France 2015 20e etappe

De renners hebben nog één hobbel te nemen. Of ja, eigenlijk twee. Twee hobbels van buitencategorie. Doordat gisteren Team Sky niet super oogde en Nairo Quintana wat tijd terugwon op Chris Froome, lijkt de strijd om het geel toch weer een beetje open. Al is de achterstand van 2.38 nog wel groot. Interessanter kan de strijd om plaats drie worden.

Vincenzo Nibali staat inmiddels op ruim één minuut van Alejandro Valverde. Alberto Contador lijkt uitgeschakeld voor het podium, maar bij een superdag van El Pistolero en een slechte dag voor Valverde kan de tweeënhalve minuut zomaar goed gemaakt worden. Daarachter lijkt Robert Gesink verzekerd van plaats zes, Bauke Mollema kan nog omhoog kijken voor plaats zeven (Mathias Frank), maar heeft ook bolletjestruidrager Romain Bardet in zijn nek hijgen.

Bolletjestrui Romain Bardet

Romain Bardet nam vrijdag de bolletjestrui over. Is hij na de rit naar Alpe d’Huez nog steeds de beste klimmer?

Met de vijftig bergpunten bovenop de slotklim bestaat de kans dat de winnaar van zaterdag ook de bolletjestrui door de straten van Parijs mag dragen. De strijd is nog helemaal open.

Bochtje zeven

De Alpe d’Huez telt 21 officieel genummerde haarspeldbochten. De mythische uitstraling van de klim zorgt voor veel publiek langs de route. Wekenlang kijken de fans er al naar uit. Ook in deze Tour de France staan er vele Nederlanders op de berg om de wielrenners aan te moedigen. Bochtje zeven staat bekend als de “Nederlandse bocht”. Krijg alvast een indruk van het Nederlandse feestje.

Bocht 7 Alpe d'Huez

Ook in 2015 beklimmen de wielrenners de Alpe d’Huez. Vele Nederlanders staan in bocht zeven, de Nederlandse bocht.

De Fransman Christophe Riblon is de laatste winnaar bovenop de berg. In 2013 werd er liefst tweemaal de Alpe d’Huez beklommen. Ook Pierre Rolland heeft er al eens gewonnen. In 2011 kwam hij solo over de finish. Alberto Contador werd toen derde. Een nieuwe Franse zege behoort ook weer tot de mogelijkheden.

Nederlandse berg

Na de successen van de Nederlandse klimmers eind jaren ’70 en in de jaren ’80 werd de Alpe d’Huez omgedoopt tot Nederlandse berg. Joop Zoetemelk (1976,1979), Hennie Kuiper (1977,1978), Peter Winnen (1981,1983), Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) lieten het Oranje-publiek liefst acht keer juichen. Inmiddels wachten we wel alweer 26 jaar op zo’n Nederlandse uitschieter.

Met de rit van vrijdag in het achterhoofd, waar vier landgenoten (Gesink, Mollema, Poels, Kruijswijk) bij de beste twintig finishten, mogen we weer dromen. Nederland heeft zelfs nog meer potentiële kanshebbers voor een uitschieter op de Alpe d’Huez. Maar door allerlei fysieke ongemakken lijken Laurens ten Dam, Wilco Kelderman, Lieuwe Westra en Pieter Weening bij voorbaat kansloos.

Mijn voorspelling

  1. Nairo Quintana
  2. Vincenzo Nibali
  3. Robert Gesink
  4. Thibaut Pinot
  5. Chris Froome

Bekijk de Alpe d’Huez in 3D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.