Scrollen of niet scrollen

Scrollen of niet scrollen?

Iedereen vraagt zich af bij het maken van een nieuwe site. Hoe lang mag mijn webtekst zijn? En ook: hoe lang mag mijn webpagina in zijn geheel zijn? Ook ik heb mezelf deze vraag gesteld. En toevallig kwam ik deze week een mooi artikel tegen over de paginalengte op het world wide web.

Scrollen of niet scrollen

Nieuwe website ETZ

De schrijfwijzer, een mooie plek om deze paginalengte vast te leggen. Vorige week begonnen we met het contentteam voor de nieuwe website van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) aan deze schrijfwijzer. Ons idee: scrollen mag weer. Maar de eindgebruiker wil niet scrollen om te scrollen. Nee, het moet wel relevante content bevatten. Dus als schrijver niet schrijven om te schrijven (bekt lekker hè?), maar to the point komen. En zorgen voor een goede structuur en fijne lay-out.

Voorbeeld specialisme

Een voorbeeldje van de lengte van een webpagina. Je hebt een landingspagina voor een bepaald specialisme. Deze landingspagina hoeft niet bepaald kort te zijn, maar het moet wel overzichtelijk blijven. Denk aan:

 • introtekst (met evt. knop lees meer)
 • widgetblokken (met links naar overige content over dit specialisme, zoals subspecialismen, patiëntenfolders, keurmerken)
 • contactgegevens en routebeschrijving
 • overzicht specialisten en zorgverleners
 • gerelateerde poliklinieken, afdelingen, centra
 • gerelateerde nieuwsberichten
 • gerelateerde aandoeningen en behandelingen

Lekker swipen

Het mag allemaal weer onder elkaar. Zeker ook omdat je op een mobiel of tablet aan het swipen bent. Lekker met die vinger over het touchscreen. Dat is voor mij -en voor velen- gewoongoed geworden. Terwijl je jouw informatie jaren geleden allemaal in de sidebar of navigatie wilde laten terugkomen. Maar goed toen vierden de desktop computers nog hoogtijdagen.

Contentcreatie

Anyway. Deze week kwam ik een mooie bijdrage over het creëren van content tegen van Maartje Bertens. Met welke acht factoren moet je rekening houden bij je contentcreatie? Dat deel ik graag met jullie.

Lees ‘De ideale paginalengte bestaat niet’ op Contenteer.nl.

2 reacties to Scrollen of niet scrollen?

 1. Rianne schreef:

  goeie tip Patrick, ben net bezig met mijn website te vernieuwen!

 2. Patrick schreef:

  Alvast veel succes Rianne! Als ik je ooit ergens bij moet helpen, hoor ik het graag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.