Dafne Schippers

Sport jaaroverzicht van 2015

2015 is een bijzonder ’tussenjaar’ in de sport. Tussen 2014 (WK Voetbal en de Olympische Winterspelen in Sotsji) en 2016 (Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro en EK Voetbal) gebeurde er enorm veel op sportgebied. In 2015 stonden sporthelden op, klopten talenten nadrukkelijk op de deur en lieten de gevestigde Nederlandse topsporters van zich spreken. Het was het jaar van onder andere Dafne Schippers, Max Verstappen en Tom Dumoulin.

Wereld van verschil

Toch was lang niet alleen maar hosanna in de Nederlandse sport. De grootste deceptie is wel het Nederlands voetbalelftal. Op 12 december ging Oranje niet in de koker voor de EK-loting. 24 andere landen wel. 24! Voor het eerst in de geschiedenis zoveel deelnemers. En Nederland niet. Een jaar ervoor verbaasde Louis van Gaal met Oranje nog vriend en vijand door op het WK in Brazilië brons te winnen. Nu wisten ze slechts vier keer te winnen in de kwalificatiepoule met IJsland, Tsjechië, Turkije, Letland en Kazachstan. Een wereld van verschil.

Nederland topsportland

Dit blog gaat echter vooral over de positieve sportmomenten van Nederlanders. Het bedenken van mooie sportmomenten is makkelijk. Maar een top-10 maken is vet moeilijk. Wat als er nou 20 sportmomenten of topsporters in móeten? Het is keuzes maken.

Net buiten deze top-10 vallen de gevestigde namen Ireen Wüst, Sven Kramer, Ranomi Kromowidjojo en paardrijder Jeroen Dubbeldam. Maar ook de Tour de France van Robert Gesink, de Nederlandse basketballers op het EK, de opmars van Sifan Hassan en de ongekende zilveren WK-medaille van Sanne Wevers halen het nét niet.

10. Golden boy Jeffrey Hoogland

Wat goed is, komt snel. Wie had er vóór 2015 al van Jeffrey Hoogland gehoord? In oktober won Hoogland drie gouden medailles bij het EK baanwielrennen in Zwitserland. Een prachtprestatie! Is Hoogland een blijvertje en de ware opvolger van Theo Bos en Teun Mulder?

9. Volleybalvrouwen weer top

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn tijdens het EK volleybal in eigen land weer echte vedettes. Onder leiding van de Italiaanse coach Giovanni Guidetti winnen ze een zilveren medaille én de harten van het Nederlandse publiek. Komende week moeten de dames vol aan de bak tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi. Winnen de volleybalvrouwen, dan is het ticket naar Rio binnen.

8. Rojer: van bijna gestopt naar beste van de wereld

Jean-Julien Rojer kent een super tennisjaar. Samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau wint hij de dubbelspeltitel op Wimbledon en eindigt hij op de eerste positie van de wereldranglijst. Sinds 1998 (Paul Haarhuis en Jacco Eltingh) was dat geen enkele Nederlander meer gelukt. Die nummer één positie behaalt Rojer na een perfect eindejaarstoernooi op de ATP World Tour Finals.

7. Palmares Van der Poel puilt al uit

Als zoon van Adrie van der Poel en kleinzoon van Raymond Poulidor weet je dat alle schijnwerpers op je gericht zijn. Met de genen zit het dus wel goed bij Mathieu van der Poel. Maar alleen daarmee word je geen wereldkampioen. Mathieu is een alleskunner, een veelvraat, een krachtpatser. Op 1 februari reed hij – een week nadat hij officieel tot de elite behoorde- op imponerende wijze naar de wereldtitel bij het veldrijden. In vrijwel iedere race laat hij zijn concurrentie een poepie ruiken. Nu is hij nog vooral veldrijder, maar het is een kwestie van tijd dat hij de wereld over gaat als veelwinnaar op de weg.

6. Braziliaanse taferelen op Nederlandse ‘stranden’

Het WK Beachvolleybal in eigen land was één groot feest. Alle toppers van de wereld streken neer op de gemaakte stranden in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn. Met de hoge temperaturen en de sexy danseressen waanden we ons op de Copacabana. Routinier Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst roken even aan de wereldtitel, maar na een heroïsch gevecht moesten ze genoegen nemen met een zilveren medaille. Nummerdor neemt na Rio 2016 definitief afscheid. Met een medaille?

5. Wereldkampioen Sjinkie Knegt

2015 was zeker ook het jaar van Sjinkie Knegt. Nadat hij een jaar eerder al een bronzen medaille veroverde in Sotsji, kon hij dit jaar zijn geluk niet op bij het EK en WK Shorttrack. Met spectaculaire inhaalacties en zijn geniale telescoopbeen ging hij er op beide toernooien met titels vandoor. Op het EK in Dordrecht versloeg hij de Koreaanse Rus Viktor An. Ook in Moskou versloeg Knegt een van de meest succesvolle Olympische sporters ooit en alle andere Koreanen en Chinezen. Maar dat had niet iedereen gelijk door…

4. Verstappen to the Max!

17 jaar is hij nog maar als hij zijn debuut maakt in de formule 1. Max Verstappen, zoon van, maakt in zijn debuutjaar gelijk indruk op de racebaan. Max werd twee keer vierde en wist met zijn inhaalacties de harten te veroveren van alle formule 1-liefhebbers.

Zonder rijbewijs op zak rijdt hij met snelheden van ruim 300 kilometer per uur over de banen met o.a. Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Lewis Hamilton. Het is niet de vraag óf hij ooit net als hun wereldkampioen wordt, maar wanneer. Komend jaar rijdt hij zijn rondjes nog in de Toro Rosso. Kan hij dan ook zijn eerste podiumplaats behalen?

3. Verliefd op Nederlandse handbalsters

Nederland was in het najaar in de ban van handbal. Ieder Nederlands meisje wilde net zo’n held zijn als keeper Tess Wester, terwijl velen verliefd werden op Estavana Polman. Wat een schoonheid! Maar het zijn niet alleen beauties. Het zijn topsporters. Met een missie. One team, one dream!

Wat een positieve energie gaven de dames binnen het veld tijdens het WK handbal in Noorwegen. Maar ook buiten het veld lieten de dames zich van hun beste kant zien. Door hun verrassende plek in de finale op het WK zijn ze in 2016 waarschijnlijk ook te bewonderen in Rio!

2. Dumoulin: geen geel, wel rood

Met de Tourstart in Nederland was iedereen in de ban van ‘Het geel van Tom’. Tom Dumoulin zou wel eventjes in Utrecht de gele trui veroveren. Ik hoopte hetzelfde. Het liep net anders. Niet Dumoulin of Cancellara, maar Rohan Dennis droeg de eerste gele trui van de Tour de France. Na deze kleine teleurstelling kwam de grote teleurstelling. In de derde etappe zou Dumoulin op weg naar Huy de gele trui wel kunnen veroveren, maar een massale valpartij gooide roet in het eten.

In de Vuelta stond de van een blessure herstelde Dumoulin aan de start. Vooral om zich voor te bereiden op het WK tijdrijden. Hij wilde vol gas gaan in de tijdrit en ook gewoon zijn benen laten spreken. De Vuelta 2015 werd dé ontdekking van Dumoulin als ronderenner. Hij won twee etappes, beide op imponerende wijze.

Ik ben een Dumoulist

Journalist Frank Heinen bedacht voor de Tourstart de term ‘Dumoulist’. De mannen van Het is Koers ontwierpen toen een shirt en omarmden het. Ik ben een Dumoulist.

De Limburger deed volop mee in de strijd om de rode trui en droeg de trui ook nog in de voorlaatste etappe. In een mega zware bergrit was het Astana en de andere klimmers versus Dumoulin. Eindwinnaar Fabio Aru reed -vooral dankzij zijn ploegmaats- Dumoulin op vele minuten achterstand. Geen podium meer voor de renner van Giant-Alpecin, maar wát hebben we genoten van zijn daden op het loodzware Spaanse parcours. In 2016 veel nieuwe doelen voor onze landgenoot. Ik ben een Dumoulist.

1. Dafne Schippers sprint naar goud

Was ze nou meerkampster of sprintster? Beide atletiekonderdelen lagen Dafne Schippers goed, maar om perfect te scoren moest ze een keuze maken. Ondanks een bronzen medaille op het WK Atletiek 2013 op de meerkamp koos ze ervoor om zich voor Rio 2016 volledig te richten op de sprint. En met succes! Bij de wereldkampioenschappen in Peking veroverde de ‘Vliegende Hollander’ in de nationale recordtijd van 10,81 zilver op de 100 m. Een paar dagen later was er zelfs goud op de 200 meter. In een Europees record van 21,63 werd Schippers wereldkampioen. Wat een topper!

Bekijk de beelden van haar gouden race hieronder. Wil je haar hele voorbereiding bekijken, het gejuich na afloop van de race en de medailleceremonie? Check deze beelden.

RIO

Oh, wat heb ik zin in de Olympische Spelen in Rio. Kan niet wachten om drie weken lang topsport te volgen. Wie schrijft geschiedenis? Hoeveel medailles sleept Nederland in de wacht? Doet Dafne het? Piekt Ranomi weer op een groot toernooi? Hoe doen de hockey-, volleybal- en handbalteams het? Blinkt Oranje weer uit in de hippische sport? Maakt Tom zijn grote droom waar? In augustus van dit jaar de antwoorden.

Sport jaaroverzicht van NOS

Ook de NOS maakte een mooi Sport Jaaroverzicht. Bekijk de uitzending!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.