Bolletjestrui voor Joaquim Rodriguez

Tour 2016: favorieten voor de bolletjestrui

Onder de Mont Saint-Michel gaat zaterdag de 103de editie van de Tour de France van start. In aanloop naar de Tourstart blik ik vooruit op de diverse klassementen in de Ronde van Frankrijk. Deze keer neem ik de kanshebbers voor de bolletjestrui, oftewel de beste renner in het bergklassement, onder de loep.

Winnaar bergklassement (bolletjestrui) Tour de France 2015 - Chris Froome

Tour de France 2015

In de Tour van 2015 was Chris Froome behalve overall winnaar ook de beste in de bergen. Hij droeg de trui geen enkele keer, maar toch won hij de bolletjestrui. De strijd om de bolletjestrui was vorig jaar tot de laatste dag spannend. Op de dag vóór de Alpe d’Huez was het Romain Bardet die de trui overnam van Joaquim Rodriguez. De Katusha-renner moest daarvóór Froome lang voor zich dulden nadat hij imponeerde op La Pierre-Saint-Martin. Ook was het de Tour van Daniel Teklehaimanot, de eerste Afrikaanse drager van de bergtrui.

De favorieten

Wie wordt de King of the Mountains in 2016? Dat is altijd een gok. Er is niet één uitgesproken favoriet. Je zou zeggen: een strijdlustige renner met goede klimmersbenen zónder ambitie voor een topklassering in het algemeen klassement. Ik kom dan al gauw aan Joaquim Rodriguez of Pierre Rolland. Ook Domenico Pozzovivo, Thomas de Gendt of Eduardo Sepúlveda zijn kandidaten.

Bolletjestrui voor Joaquim Rodriguez

Een van de grootste favorieten voor de bolletjestrui is Joaquim Rodriguez

De grote klassementsmannen zijn uiteraard ook favoriet voor de bolletjestrui. Echter zal het eerste doel voor Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador, Fabio Aru, Richie Porte, Thibaut Pinot en Romain Bardet niet de bollen, maar de gele trui zijn. Valt het plan in duigen voor het klassement, kan altijd nog geschakeld worden naar plan B.

Ook ploeggenoten van de grote heren zie ik niet als dé grootste kanshebbers, maar mochten ze van hun ploegbazen wel hun vrije gang mogen gaan zijn Mikel Landa (Sky), Daniel Moreno (Movistar), Rafal Majka (Tinkoff) en Diego Rosa (Astana) potentiële Kings of the Mountains.

Puntentelling

Een echte avonturier, een non-klimmer, zal het niet redden met de veranderde regels. Ligt de finish bergop? Dan worden de punten verdubbeld. Dit telt voor de volgende ritten:

  • Etappe 9 naar Andorra Arcalis (Buitencategorie)
  • Etappe 12 naar Mont Ventoux (Buitencategorie)
  • Etappe 17 naar Finhaut-Emosson (Buitencategorie)
  • Etappe 19 naar Saint-Gervais Mont Blanc (1e categorie)

Vanaf deze Tour krijgen de klimmers ook dubbele punten bij beklimmingen die vlak voor de finish liggen.

  • Etappe 7 op de Col d’Aspin
  • Etappe 8 op de Col de Peyresourde
  • Etappe 20 op de Joux-Plane

De puntenverdeling voor de bergtrui is te lezen in onderstaande tabel.

# HC 1e cat 2e cat 3e cat 4e cat
1e 25 10 5 2 1
2e 20 8 3 1
3e 16 6 2
4e 14 4 1
5e 12 2
6e 10 1
7e 8
8e 6
9e 4
10e 2

Lees ook:

Tour 2016: favorieten voor de gele trui

Tour 2016: favorieten voor de groene trui

Tour 2016: favorieten voor de witte trui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.