Bardet wint negentiende etappe Tour de France 2016

Bardet laat Fransen juichen, zwarte dag Nederlanders

Daar is de eerste Franse ritzege dan! Romain Bardet heeft de negentiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman van AG2R soleerde naar de zege in de rit van Albertville naar Saint-Gervais. Bauke Mollema verspeelde zijn tweede plaats door een val. Tom Dumoulin viel eveneens en moet vrezen voor zijn deelname aan de Olympische Spelen in Rio.

Bardet wint negentiende etappe Tour de France 2016

Weg klassement

Lang mochten we dromen van een nieuwe Nederlandse podiumplaats in de Tour, maar zoals vaker in de laatste dagen van een grote ronde kon een landgenoot het niet volhouden. In de stromende regen ging Mollema onderuit, terwijl hij juist voor de groep favorieten reed. Na zijn glijpartij kon hij in de slotfase van de zware Alpenrit niet meer terugkomen bij de groep favorieten. Mollema kwam op 4 minuten en 25 seconden van Bardet over de streep. Daarmee staat de gedesillusioneerde kopman van Trek-Segafredo nu tiende in het klassement.

Bekijk zijn reactie na afloop tegenover de NOS.

Bauke Mollema valt letterlijk weg in het klassement

Vluchtgroep

Thomas De Gendt, de winnaar van de ingekorte etappe naar de Mont Ventoux, demarreerde direct uit de start. De Belg kreeg onder andere Rafal Majka, Rui Costa, Pierre Rolland en Laurens Ten Dam met zich mee. Onderweg sprokkelde Majka in zijn bolletjestrui voldoende punten bijeen om na 2014 opnieuw de bergkoning in de Tour te zijn.

Polsbreuk Dumoulin, Rio in gevaar

Terwijl de vluchters vooruit hoopten te blijven, was er voor Nederland het eerste drama van de dag te betreuren. Tom Dumoulin moest na een val opgeven. Hij greep direct naar zijn pols en stapte met tranen in zijn ogen uit de Tour. Bij de finish werd zijn pols onderzocht en het bleek inderdaad een polsbreuk te zijn. Het hoofddoel van de tweevoudig ritwinnaar, de Olympische tijdrit, is daarom in gevaar. Omdat het een ‘mooie breuk’ is, mag hij nog hopen op Rio.

Dumoulin grijpt naar zijn pols na zijn valpartij

Glibberen en glijden

De kopgroep kreeg vandaag niet de ruimte. Rui Costa bleef nog het langst voorop. In de afdaling van de Montée de Bisanne, ging hij er met Rolland vandoor, maar de Fransman ging hard onderuit op het gladde wegdek. Het bleek niet de laatste valpartij te zijn. Ook in de groep met favorieten overkwam dat Chris Froome, Richie Porte en Bauke Mollema. Met voor laatst genoemde dus grote gevolgen.

Froome kon gehavend op de fiets van ploeggenoot Geraint Thomas zijn weg vervolgen. Met de steun van zijn Sky-mannen kwam de geletruidrager snel terug. Wout Poels liet bergop weer eens zien hoe sterk hij was en mocht door de val van zijn kopman niet voor zijn eigen kans gaan. Maar voor Froome was Poels andermaal goud waard.

Concurrenten Mollema profiteren

Steun had Mollema niet. En dus was het een ongelijke strijd. Terwijl Mollema zwoegde en pijn leed, konden zijn concurrenten voor het podium om de dagzege én om tijdwinst strijden. Bardet was de beste in de slotklim naar St. Gervais en klom naar plaats twee in het algemeen klassement. De overwinning kwam de aanvallende Fransman toe. Joaquim Rodriguez werd voor zijn landgenoot Alejandro Valverde tweede.

Bekijk de samenvatting.

Uitslag en klassementen

Gele trui: Chris Froome
Groene trui: Peter Sagan
Bolletjestrui: Rafal Majka
Witte trui: Adam Yates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.