Zakarin wint zeventiende etappe Tour de France

Eerste Alpenrit prooi voor Zakarin, Mollema verliest tijd

Zakarin wint zeventiende etappe Tour de France

Op imponerende wijze heeft Ilnur Zakarin de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Rus van Katusha was in de bergrit naar Finhaut-Emosson de beste van een groep vluchters en kwam solo over de finish. Jarlinson Pantano, in Culoz nog winnaar, eindigde als tweede. Rafal Majka werd derde en deed goede zaken voor zijn bolletjestrui.

Ver daarachter was er de strijd tussen de favorieten. In de groep klassementsrenners was er lange tijd weinig te beleven. Om onbegrijpelijke redenen voerde Astana het tempo lange tijd aan, maar het was toch vooral de Sky-trein die indruk maakte. Die imponerende kracht legde de aanvallers lam. Alejandro Valverde probeerde het, maar Wout Poels hengelde de Spanjaard weer binnen boord. Valverde moest zijn aanval bekopen: hij verloor uiteindelijk zo’n twee minuten.

Waar je Nairo Quintana zou verwachten, was het Richie Porte die op twee kilometer van de streep een krachtige aanval plaatste. Als een echte meesterknecht zette Poels zijn kopman af bij Porte en niemand anders kon volgen. Het Ook Quintana niet. Sterker nog, Adam Yates, Romain Bardet en Fabio Aru reden de Movistar-kopman ook nog voorbij. Voor Bauke Mollema ging het te snel. Hij verloor tijd op bijna al zijn concurrenten, maar behield wel zijn tweede plaats.

Froome pareert aanval Porte

Porte en Froome pakten enkele dure seconden tijdswinst. Froome staat hierdoor steviger in het geel en Porte zet een stapje dichter bij een podiumplek. De taaie Yates staat er ook florissant voor. De 23-jarige renner van Orica-BikeExchange won tijd op Mollema en staat nog slechts 26 seconden achter. Porte’s ploegmaat Tejay van Garderen zakte vandaag helemaal door het ijs. Hij verloor zo’n achttien minuten.

Recordtempo

Het eerste uur lag het tempo razend hoog. Bijna alle wielrenners wilden vandaag in de ontsnapping zitten. Dat had als gevolg dat in het eerste uur de gemiddelde snelheid liefst 51,8 km/u was. Elf renners kwamen na ruim zestig kilometer wél weg.

Kopgroep met Clement

De namen: Stef Clement en Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Peter Sagan en Rafal Majka (Tinkoff), Ilnur Zakarin (Katusha), Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale), Tanel Kangert (Astana), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Steve Morabito (FDJ), Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Brice Feillu (Fortuneo – Vital Concept). Thomas Voeckler, Alexey Lutsenko en Greg van Avermaet sloten op zo’n 65 kilometer van de finish aan.

Op de Col de la Forclaz was het Tony Gallopin die als eerste uit de kopgroep demarreerde. Hij kreeg Lutsenko mee. De nerveuze Fransman betaalde al snel zijn tol en moest lossen. Ook de Astana-renner werd tot de orde geroepen door Stef Clement.

Clement deed opnieuw beulswerk voor zijn ploegmaat Pantano. De Brabander heeft nog geen contract voor het komende wielerseizoen, maar met zijn ijzersterke optreden in deze Tour zou je zeggen dat hij zich wel in de kijker heeft gereden. Clement was vandaag opnieuw de beste Nederlander. Hij finishte (buiten beeld) als achtste.

Erop en erover

Nadat Majka de volle buit binnenhaalde op de Col de la Forclaz, gingen hij en Pantano er in de afdaling vandoor. Even leek het een herhaling te worden van de rit van zondag, maar daar stak de ontketende Zakarin een stokje voor. Op de Finhaut-Emosson, de slotklim van buitencategorie, kwam de Rus al snel aansluiten. Hij toonde zich de beste klimmer van de dag, want de Pool en de Colombiaan konden zijn tempo niet volgen. Het was de eerste etappezege voor Zakarin in de Tour de France. 

Vijfde groene trui Sagan

Ook in deze bergrit liet Peter Sagan zich van voren zien. Na het terugtrekken van Mark Cavendish was Marcel Kittel zijn naaste belager in de strijd om het groen. Op papier dan. In deze zeventiende etappe verzekerde Sagan zich al van de eindwinst in het puntenklassement door het winnen van de tussensprint. Voor de vijfde keer op rij de beste sprinter. Áls hij tenminste op de fiets blijft zitten. De groene trui komt hem toe met drie etappezeges. De wereldkampioen staat al op een totaal van 425 punten, bijna 200 meer dan Kittel.

Uitslag en klassementen

Gele trui: Chris Froome
Groene trui: Peter Sagan
Bolletjestrui: Rafal Majka
Witte trui: Adam Yates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.