Jon Izagirre wint twintigste etappe Tour de France

Jon Izagirre soleert naar ritzege in Tour

Jon Izagirre heeft de twintigste etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Spanjaard van Movistar kwam solo over de finish in de laatste zware bergetappe en deed dus wat zijn kopmannen nalieten. Jarlinson Pantano en Vincenzo Nibali reden achter de jongste van de twee Izagirre-broers naar plaats twee en drie.

Jon Izagirre wint twintigste etappe Tour de France

Waaghalzen

In de afdaling van de laatste klim, de Joux Plane, rekende Izagirre af met zijn laatste medevluchters. De Bask liet zien ook een waaghals te zijn in de stromende regen en reed zelfs weg bij de gekende dalers. Izagirre behaalde zo zijn mooiste zege uit zijn loopbaan. Het was alweer de vijfde zege van het seizoen voor de Spaanse kampioen tijdrijden.

Izagirre, Pantano en Nibali waren de laatst overgeblevenen uit een grote kopgroep, waarin onder andere ook Wilco Kelderman, Roman Kreuziger, Julian Alaphilippe, Peter Sagan en Rui Costa reden. Ook Tom-Jelte Slagter en Dylan van Baarle reden weer in de aanval, maar zagen dat hun kopman Pierre Rolland nog niet voldoende hersteld was van zijn val van gisteren.

Kelderman

Kelderman probeerde dus zijn teleurstellende Tour de France nog kleur te geven. De renner van LottoNL-Jumbo reed op de Joux Plane kort achter de drie koplopers, maar gleed in de afdaling in de regen onderuit. Uiteindelijk kon hij zijn weg wel vervolgen, maar werd hij slechts zevende.

Purito in, Bauke en Aru out

De groep favorieten hield elkaar grotendeels in het vizier. Alleen Joaquim Rodriguez won in zijn laatste jaar als profrenner een kleine minuut op zijn concurrenten en stormde de top tien in. Roman Kreuziger, twaalfde voor de bergrit van vandaag, steeg naar plaats tien.

Dat ging ten koste van Bauke Mollema, die niet genoeg hersteld was na zijn val van gisteren. Op karakter probeerde de Nederlander het nog eventjes, maar eigenlijk was dat tegen beter weten in. Hij verloor enkele minuten, maar Fabio Aru was de grootste verliezer van de dag. De lichtblauwe armada van Astana gaf de laatste dagen vol gas aan kop van het peloton, maar Aru was niet goed genoeg. Wat heet. Een kleurloos Tour-debuut.

Uitslag en klassementen

Gele trui: Chris Froome
Groene trui: Peter Sagan
Bolletjestrui: Rafal Majka
Witte trui: Adam Yates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.