Christus de verlosser | Rio de Janeiro

Recordaantal medailles #TeamNL op Olympische Spelen #Rio2016

43 medailles. Drie-en-veer-tig. Dat zou de medailleoogst zijn van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Althans, volgens mijn eerste voorspellingen deze week. Een recordaantal. Met 242 sporters is ook een recordaantal olympiërs aanwezig. En velen doen niet mee volgens de Olympische gedachte, maar zijn ook echt medaillekandidaat.

Kwalificatie-eisen

Het is knap dat er zoveel landgenoten in Rio aantreden, want de selectieprocedure is uiterst streng. Behalve de normen van de internationale sportbonden heeft het NOC*NSF eigen nationale prestatie-eisen opgesteld. Uitgangspunt hierbij is dat een sporter zich kwalificeert wanneer hij heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om op de Olympische Spelen bij de beste acht in zijn discipline te eindigen.

Nederland topsportland

Waar een klein landje allemaal niet goed in is. Het NOC*NSF schuift het niet onder stoelen of banken: de ambitie is een structurele plaats in de top tien van de wereld. Oké, de faciliteiten zijn vaak top in Nederland, maar de sporters moeten het doen. De talenten moeten gekweekt worden. Voor topsporters in spé zijn de mogelijkheden eindeloos. Met een stel goede genen, een dosis doorzettingsvermogen en duizenden uren trainingsarbeid kun je ver komen. Met een gouden medaille op de Olympische Spelen als ultiem doel.

Christus de verlosser | Rio de Janeiro

Focus

Focus is het toverwoord. Het NOC*NSF heeft niets aan het toeval overgelaten. Aan de voorbereiding niet, maar ook in Brazilië niet. In het Olympisch dorp worden de Nederlandse sporters in de watten gelegd. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor TeamNL om van Rio 2016 de meest succesvolle Spelen ooit te maken.

Bij de Nederlandse equipe ligt de focus op presteren. Er heerst een topsportklimaat in het oranje dorp. Atleten, zwemmers, wielrenners, roeiers, hockeyers en alle andere sporters verenigen zich in een speciale lounge. Belangrijk voor de ontspanning, maar ook voor de teamgeest.

Teamgeest bij TeamNL

Die teamgeest is er iedere Spelen wel. Maar op de Olympische Spelen in 2000 leek er een onoverwinnelijk gevoel te ontstaan. Jij een medaille? Dan ik ook een medaille. In Sydney behaalde Nederland 25 medailles, waarvan 12 gouden plakken. Het waren de Spelen van Leontien, Inge, Pieter en Anky. De meest succesvolle Spelen ooit.

Olympische Spelen in Sydney voor Nederland enorm succesvol

De Olympische Spelen in Sydney verliepen voor Nederland enorm succesvol.

De verwachting is dat dit record deze zomer verbroken wordt. In vrijwel iedere discipline spreken wij nu als kikkerlandje een aardig woordje mee. Wat heet. We hebben meer medaillekandidaten dan ooit, in verschillende sporten. Dat moet ook wel als Nederland structureel tot de top wil behoren. TeamNL is in Brazilië met een missie. Goud. Zilver. Brons. Een finaleplaats. Het hoogst haalbare.

Hallo medaillespiegel

Sport valt niet te voorspellen. Sporters kunnen namelijk boven zichzelf uitstijgen of juist bezwijken onder de druk. Behalve de Nederlanders willen de Amerikaanse, Chinese, Australische, Duitse en Britse sporters ook pieken op het juiste moment. Databureau Gracenote (het vroegere Infostrada) rekent op 28 Nederlandse medailles. Volgens hun Virtual Medal Table haalt TeamNL zes gouden, elf zilveren en elf bronzen plakken.


Ik zet nog iets hoger in. Gekke Patrick. Nee, het eerder genoemde aantal van 43 medailles is bijna onwaarschijnlijk. Of alles moet perfect op zijn plaats vallen. Van mijn beoogde medaillekandidaten heb ik er acht weggestreept en dan houd ik er nog 35 over. 35 Nederlandse medailles in Rio. Een ware medailleregen. Dat zou toch te gek zijn? Hallo medaillespiegel!

Nederlandse medaillewinnaars

Welke sporters zorgen dan voor die ongekend hoge medailleoogst met 11 gouden, 14 zilveren en 10 bronzen plakken? Ik zet ze voor je onder elkaar.

SportersMedailleSport / discipline
Adelinde CornelissengoudPaardensport: dressuur
Anna van der BreggengoudWielrennen: wegwedstrijd
Dafne SchippersgoudAtletiek: 100 meter
Dafne SchippersgoudAtletiek: 200 meter
HockeydamesgoudHockey
Kim PollinggoudJudo: -70 kilo
Sharon van RouwendaalgoudZwemmen: 10 km openwater
Mannen achtgoudRoeien
Marit BouwmeestergoudLaser Radial
Niek KimmanngoudBMX
Tom DumoulingoudWielrennen: tijdrit
Dorian van RijsselbergezilverZeilen: RS-X
Dressuur (team)zilverPaardensport: dressuur
Edith van DijkzilverWielrennen: tijdrit
Epke ZonderlandzilverTurnen: rekstok
EstafettedameszilverZwemmen: 4x 100 vrij
HockeyherenzilverHockey
Laura SmulderszilverBMX
Nouchka FontijnzilverBoksen: -75 kilo
Ranomi KromowidjojozilverZwemmen: 50 vrij
Sebastiaan VerschurenzilverZwemmen: 200 vrij
Sifan HassanzilverAtletiek: 1500 meter
Springruiters (team)zilverPaardensport: jumping
Vrouwen dubbelvierzilverRoeien
Wout PoelszilverWielrennen: wegwedstrijd
Alexander Brouwer en Robert MeeuwsenbronsBeachvolleybal
Churandy MartinabronsAtletiek: 200 meter
Elis LigtleebronsBaanwielrennen: sprint
Pieter-Jan PostmabronsZeilen: Finn
Marhinde VerkerkbronsJudo: -78 kilo
Ranomi KromowidjojobronsZwemmen: 100 vrij
Rick van der VenbronsHandboogschieten
Roel Braas en Mitchel SteenmanbronsRoeien: twee zonder
Roy MeyerbronsJudo: + 100 kilo
Sharon van RouwendaalbronsZwemmen: 400 vrij

Wie vallen er net buiten de boot?

Yuri van Gelder. Ik hoop echt dat de Lord of the Rings schittert in Rio. De ‘routinier’ debuteert alsnog op de Spelen en wat zou het gaaf zijn als hij nog één keer de oefening van zijn leven turnt. Al is het alleen maar omdat hij ook uit Waalwijk komt.

De handbaldames. Wat zou het gaaf zijn als de Nederlandse handbaldames een sprookje schrijven. Vanaf het WK Handbal in 2015 houdt heel het land van de sport en de enthousiaste vrouwen. Ik ben bang dat de handbalmeiden in de kwartfinale verliezen. Datzelfde verwacht ik ook van onze volleybaldames. Al hoop ik dat ik het mis heb.

Henk Grol. Hij leek afgeschreven, maar opeens was hij er weer. De judoka won dit jaar voor de derde maal de Europese titel. Grol haalde zowel in Peking en Londen al brons en nu is goud zijn missie. Ik ben bang dat Grol in de tweede ronde onderuit gaat tegen de nummer één van de wereld Cyril Maret.

De estafettedames op de 4×100 meter atletiek. Dafne haalt twee individuele gouden plakken, maar in de estafette gaat het bij het overhandigen van het stokje mis. Foei, Patrick. Topsport is hard.

Tim Lips. Ik had in eerste instantie een bronzen medaille voor eventer Tim Lips voorspeld. Gewoon omdat het kan. Bij eventing gaat het om dressuur, cross country en springen. Op een goede dag staat de Brabander op het podium.

Jeffrey Hoogland. De baanwielrenner ging vorig jaar als een komeet. Jeffrey Hoogland won toen drie gouden medailles bij het EK baanwielrennen in Zwitserland. In het sprintgeweld komt hij net te kort.

Femke Heemskerk. De concurrentie op de 200 meter is moordend met Sarah Sjostrom, Katie Ledecky, Missy Franklin en Federica Pellegrini. Ik vrees dat Femke Heemskerk net te kort komt op de 200 meter.

Jeroen Dubbeldam. De trotse vlaggendrager bij de openingsceremonie won in Sydney 2000 de gouden medaille. Of hij dat kunstje kan herhalen is de vraag. Ik denk dat de springruiters als team gaan excelleren, maar individueel naast het eremetaal grijpen.

Olympische helden

Er zijn natuurlijk nog veel meer kanshebbers op een medaille. Wat zou het gaaf zijn als er weer een onverwachte Olympische held opstaat, zoals Maarten van der Weijden in 2008. Bij het zien van de beelden krijg ik nog steeds overal kippenvel. We zien weer mooie weken tegemoet. Voor de buis, in de kroeg, op het werk, vanaf het vakantieadres. In vuur en vlam op jacht naar goud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.