social-media-contact

Social media in Nederland 2017: alle cijfers op een rijtje

Welke sociale media zijn het meest populair in Nederland? Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? Welke platforms gebruiken jongeren en welk social mediakanaal is de favoriet bij de ouderen? Het is meestal een bevestiging van wat iedereen al wel op zijn netvlies heeft staan. Toch geeft het jaarlijkse ‘Nationale Social Media Onderzoek‘ van Newcom Research interessante inzichten.

Instagram en Snapchat favoriet bij jongeren

Het afgelopen jaar zijn Snapchat en Instagram flink gegroeid in Nederland. Die groei is vooral te danken aan de grote populariteit onder jongeren. Ruim een miljoen Nederlanders zijn het afgelopen begonnen op Instagram. Het totaal aantal gebruikers in ons land is daarmee gegroeid naar liefst 3,2 miljoen. Dagelijks zijn er zo’n 1,5 miljoen Instagrammers actief in de app. Het delen van foto’s en video’s wordt alsmaar populairder.

Snapchat is gegroeid van 1 miljoen naar 1,9 miljoen Nederlandse gebruikers. Ongeveer de helft daarvan ‘snapt’ dagelijks. Liefst 67 % van de jongeren tussen 15 en 19 jaar is actief op Snapchat.

WhatsApp meest populair, Twitter uit top-5

WhatsApp blijft het meest gebruikte social medium. Liefst 10,9 miljoen Nederlanders gebruikt WhatsApp, waarvan 7,8 miljoen dagelijks ‘appt’. Facebook staat stevig op plaats twee. 10,4 miljoen mensen hebben een account op Facebook, waarvan 7,5 miljoen dagelijks. Bij jongeren is een lichte daling te zien, terwijl 65-plussers juist de weg naar Facebook hebben gevonden. Ouderen zijn sowieso meer online. Er is ook een grote stijging van WhatsApp onder 65- en met name 80-plussers.

Achter deze twee grootmachten worden YouTube (7,5 miljoen), LinkedIn (4,3 miljoen) en Instagram het meest gebruikt in Nederland. Zo valt Twitter voor het eerst uit de top-5. Het gebruik van Twitter daalde echter niet, maar bleef stabiel op 2,6 miljoen gebruikers. Een vaste kern van 871.000 twitteraars is dagelijks actief. Pinterest en Snapchat zitten Twitter in 2017 op de voeten, zoals in onderstaande afbeeldingen is te zien.

Cijfers top-5 social media

Social Media Onderzoek - Newcom - top 5 social media

Bron: Nationale Social Media Onderzoek – Newcom Research

Cijfers overige social media

Social Media Onderzoek - Newcom - overige social media

Bron: Nationale Social Media Onderzoek 2017 – Newcom Research

Volledig rapport Social Media Onderzoek 2017

Ook benieuwd naar alle cijfers? Download dan gratis het volledige rapport via de website van Newcom. Voor iedereen zeker de moeite waard om inzicht te krijgen in het (dagelijks) gebruik van social media in Nederland in 2017. En vooral ook interessant om de exacte cijfers in social mediagebruik te zien bij jongeren en ouderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.