Logo Giro d'Italia

Giro d’Italia

De Ronde van Italië ofwel de Giro d’Italia is één van de drie grote rondes ter wereld. De Giro is een wielerwedstrijd die vooral in en rondom Italië wordt gereden. De Giro van 2016 start in Apeldoorn.

Geschiedenis

De eerste editie van de Ronde van Italië werd in 1909 gereden. De Giro wordt door de Italiaanse krant, Gazzetta dello Sport georganiseerd. Drie wielrenners hebben de Giro vijf maal gewonnen: Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx. Nog geen enkele keer wist een Nederlander deze etappekoers te winnen. Erik Breukink was in 1988 wél tweede. De laatste Nederlandse etappezege staat op naam van Pieter Weening. Hij won in 2014 de negende etappe. Mario Cipollini behaalde de meeste etappezeges: 42.

Truien

Voor de vier klassementen zijn er vier truien in de Giro d’Italia. De roze trui, het Maglia rosa, is de trui voor de leider in het algemeen klassement. De Maglia Rosso Passione, de rode trui, is voor de leider in het puntenklassement. De beste klimmer draagt de Maglia azzurra, de blauwe trui. De witte trui, ofwel de Maglia bianca, zit om de schouders van de beste jongere.

Favorieten in Giro 2015

De smaakmakers van de Giro in 2015 in beeld. Bron: Cycling Weekly

Terugblik Giro 2015

Alberto Contador won in 2015 de Giro d’Italia voor de tweede maal. El Pistolero won geen enkele etappe, maar was wel de beste allrounder. Fabio Aru en Mikel Landa (Astana) eindigden tweede en derde. Een van de smaakmakers in deze ronde was Steven Kruijswijk. Hij finishte uiteindelijk als zevende in het algemeen klassement, maar in de bergen liet de renner van LottoNL-Jumbo zien bij de besten van de wereld te horen. Kruijswijk liep op een haar na de bergtrui mis.

Giro 2016 start in Apeldoorn

Voor de derde maal start de Ronde van Italië in Nederland. Na Groningen in 2002 en Amsterdam in 2010 is Apeldoorn nu de gastheer voor de Giro. De 99ste editie van de Ronde van Italië wordt verreden van 6 mei t/m 29 mei 2016. De eerste etappe is een individuele tijdrit in Apeldoorn. De twee dagen erna trekt het peloton door het Gelderse landschap. De winnaar van 2015, Alberto Contador, is er niet bij. Hij verkiest de Ronde van Frankrijk boven deze ronde.

Lees meer over de Giro d’Italia 2016.