Vuelta a España

De Ronde van Spanje ofwel de Vuelta a España is naast de Giro d’Italia en de Tour de France één van de drie grote rondes ter wereld. De Vuelta is een wielerwedstrijd die vooral in en rondom Spanje wordt gereden.

Geschiedenis

De eerste editie van de Ronde van Spanje werd in 1935 gereden. Vroeger werd de Vuelta vóór de zomer gehouden. Sinds 1995 heeft de Spaanse ronde meer aanzien gekregen. Steeds meer grote renners vertrekken aan de start, al is het maar om na een teleurstellende Tour het seizoen goed te willen maken in de Vuelta.

Roberto Heras is recordhouder met vier eindzeges. Jan Janssen (1967) en Joop Zoetemelk (1979) zijn de twee Nederlandse eindwinnaars. De laatste Nederlandse ritzege staat op naam van Tom Dumoulin. In de Vuelta van 2015 won hij de negende en de zeventiende etappe. Delio Rodriguez behaalde de meeste etappezeges: 33.

Truien

Voor de vier klassementen zijn er vier truien in de Vuelta a España. De rode trui is de trui voor de leider in het algemeen klassement. De groene trui is voor de leider in het puntenklassement. De beste klimmer draagt de blauwe bolletjestrui. In Spanje is er geen trui voor de beste jongere, maar wel één voor de beste renner in het combinatieklassement. Deze renner draagt de witte trui.

Terugblik Vuelta 2015

In de Vuelta van 2015 waren er liefst vier Nederlandse ritzeges: Tom Dumoulin (2), Bert-Jan Lindeman en Danny van Poppel. Zonder iemand te kort te doen was de zege van Dumoulin in de negende etappe het meest indrukwekkend.

De Vuelta 2015 werd dé ontdekking van Dumoulin als ronderenner. Op een loodzwaar parcours reed de Limburger zelfs tot de voorlaatste dag in de rode leiderstrui. Eindwinnaar Fabio Aru (Astana) reed toen Dumoulin op vele minuten achterstand, waardoor de renner van Giant-Alpecin als zesde eindigde. Joaquim Rodriguez werd tweede, Rafal Majka finishte vóór Nairo Quintana als derde.

Vuelta 2016

Korte vooruitblik volgt.